ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ 17 ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ!


Μιας και πολύ λόγος γίνεται για τις επερχόμενες πωλήσεις πρωτοκλασσάτων παικτών της ομάδας μας ,εμείς σας παρουσιάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το μέλλον της ποδοσφαιρικής μας ομάδας και τα συμβόλαια που λήγουν μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

Την θέση μας έτσι κι αλλιώς για τα διοικητικά και τις πιθανές πωλήσεις πρωτοκλασάτων παικτών μας ,την γνωρίζετε!

Οι 3+1 κατηγορίες παικτών βάσει των οποίων οι διοικούντες στον Παναθηναϊκό αναμένεται να θέσουν και τις προτεραιότητες τους ως προς την ανανέωση ή μη.

Ακούγεται απίθανο ,αλλά απο τον ερχόμενο Μαϊο ώς το καλοκαίρι του 2012 θα λήξουν τα συμβόλαια 23 συνολικά ποδοσφαιριστών (ένα ολόκληρο ρόστερ) του Παναθηναϊκού! Η αρχή θα γίνει λίγες μέρες μετά το τέλος των play off της εφετινής Σούπερ Λίγκας ,οπότε εκπνέουν 6 συμβόλαια παικτών που κοστίζουν στην ΠΑΕ περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι έμπειροι Ζιλμπέρτο Σίλβα και Λουίς Γκαρσία ,οι δανεικοί Ντάνι Φερνάντεζ ,Βαγγέλης Μάτζιος ,Μάριο Γκαλίνοβιτς και ο νεαποκτηθείς τον περασμένο Φεβρουάριο Στέφανος Κοτσόλης (πιθανώς και ο μοναδικός στον οποίο θα προταθεί ανανέωση) ανοίγουν την πόρτα της εξόδου απο την Παιανία για το πρώτο κύμα φυγής. Ωστόσο έναν χρόνο αργότερα ακολουθεί ένα ...δεύτερο τσουνάμι με την λήξη 17 συμβολαίων.

Βασικοί και αναντικατάστατοι παίκτες με αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ,παίκτες-εργαλεία που μπορούν να δώσουν λύσεις αγωνιστικά αλλά και να αποφέρουν αξιόλοξα έσοδα στην ΠΑΕ σε περίπτωση πώλησης ,έμπειροι άσοι που προσδίδουν (και) κύρος στην ομάδα και δανεικοί κάθε γούστου ,ηλικίας και ποιότητας συνθέτουν το πολυσύνθετο παζλ  των 17 συμβολαίων που καίνε τους διοικούντες στον ΠΑΟ ,διότι εφόσον δεν εξασφαλίσουν την υπογραφή των εν λόγω παικτών ως το τέλος του τρέχοντος έτους ,ακολούθως θα χαθούν και οι ελπίδες για μεγαλύτερη εισροή εσόδων  στο (άδειο)ταμείο της ΠΑΕ.

Μάλιστα ,το πρόβλημα φαίνεται ότι επιτείνεται διότι ,πέραν της υπάρχουσας οικονομικής στενότητας που παρουσιάζει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ,πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών δεν συμμερίζεται (τουλάχιστον επί του παρόντος) την άποψη των διοικούντων για σφιχτή οικονομική πολιτική που απαιτεί περικοπές σε συμβόλαια. Ως εκ τούτου ,ήδη αρκετοί εξ αυτών αναζητούν νέα στέγη στο εξωτερικό ,που είτε θα τους προσφέρει καλύτερες (οικονομικά) συνθήκες είτε θα τους διατηρήσει στα κεκτημένα ..

Οι 17 ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ,βάσει των οποίων οι διοικούντες στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναμένεται να θέσουν και τις προτεραιότητες τους ως προς την ανανέωση (ή μη) των αντίστοιχων συμβολαίων.

1.Οι τέσσερις βασικοί 

Ο 21χρονος Σωτήρης Νίνης αποτελεί την βασική προτεραιότητα των Πρασίνων στο ζήτημα των πρόωρων ανανεώσεων,καθώς πέραν του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του,είναι ένας απο τους ελάχιστους παίκτες του ΠΑΟ που έχουν μεγάλη μεταπωλητική αξία. Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο καλοκαίρι η ΠΑΕ απέρριψε πρόταση 7 εκατομμυρίων ευρώ απο την Λάτσιο.

Επίσης ,στην πρώτη λίστα με τους παίκτες που θα κληθούν για ανανέωση θα είναι ο 28χρονος διεθνής αριστερός μπακ Νίκος Σπυρόπουλος ,ο 25χρονος μεσοεπιθετικός Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο 29χρονος διεθνής γκολκίπερ Αλέξης Τζόρβας. Και οι τρεις αφενός αποτελούν σημαντικούς παίκτες της ομάδας ,αφετέρου βρίσκονται στο στόχαστρο ξένων συλλόγων που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως απο την 1η Ιανουαρίου θα έχουν δικαίωμα να τους αποκτήσουν δίχως να πληρώσουν τον Παναθηναϊκό. Σημειωτέων ότι και οι τέσσερις είναι απο τους λεγόμενους "χαμηλού κόστους" βασικούς  καθώς στοιχίζουν στην ΠΑΕ 1,39 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

2.Οι εναλλακτικές λύσεις

Με δεδομένο το ...μάχιμο της ηλικίας τους και τις χαμηλές ετήσιες αποδοχές τους εκτιμάται ότιο 23χρονος διεθνής μοζαμβικανός αμυντικός μέσος Σιμάο Μάτε Τζούνιορ και ο25χρονος υψηλόσωμος σέντερ φορ Αντώνης Πετρόπουλος θα βρίσκονται μεταξύ των παικτών που θα κληθούν να ανανεώσουν το συμβόλαιο τους .

Πιθανώς δεν θα ισχύει το ίδιο και για τον 28χρονο Σίλβα Κλέιτον ,ο οποίος την τελευταία διετία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ,πάγκου εξέδρας και δανεισμού. Θεωρείται δεδομένο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την πώληση του ,αλλά αν δεν βρεθεί (ξανά) επίδοξος αγοραστής είναι πιιθανόν να παραμείνει στην Παιανία αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο ,έστω ως λύση ανάγκης. Η τριάδα Σιμάο ,Πετρόπουλος και Κλέιτον κοστίζει στην ΠΑΕ 850.000 ευρώ.

3.Η εξάδα των δανεικών

 Η διοίκηση του Παναθηναϊκού καλείται να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των συμβολαίων 6 ποδοσφαιριστών (Μάτος ,Γκάμπριελ ,Μελίσης ,Λεοντίου ,Μουν ,Δημούτσος) ,οι οποίοι αγωνίζονται ως δανεικοί ,είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ,και επί του παρόντος φαίνεται ότι βρίσκονται εκτός αγωνιστικών πλάνων.

ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΩΝ 30ΑΡΗΔΩΝ

Βαριά χαρτιά ,βαριά πόδια και βαριά συμβόλαια! Ο αρχηγός Γιώργος Καραγκούνης ,ο Γάλλος μεσοεπιθετικός Σίντνεϊ Γκοβού και οι στόπερ Σεντρικ Καντέ και Γιόσου Σαριέγκι αποτελούν την τετράδα των 30αρηδων που είναι είδος πολυτελείας για το Τριφύλλι καθώς κοστίζουν 5,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Ιδίως ο Γκοβού ,ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε με υψηλές προσδοκίες αλλά αποδείχτηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων ,την επόμενη σαιζόν θα κοστίζει στην ΠΑΕ (συμπεριλαμβανομένης της εφορίας) το εξωπραγματικό ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ (κατά την διάρκεια της τρέχουσας σαιζόν είχε δεχθεί μείωση μέχρι το τέλος της). Ως εκ τούτου ,θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν προσπάθειες για την πώληση του. Ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος ,οι Πράσινοι θα προτιμήσουν να του καταβάλλουν αποζημίωση 200.000 ευρώ (όπως ορίζεται στο συμβόλαιο του) προκειμένου να τον αποδεσμεύσουν και να γλιτώσουν ένα διόλου  ευκαταφρόνητο ποσό. 

Απο την άλλη,ο Καντέ και ο Σαριέγκι θα ολοκληρώσουν τα συμβόλαια τους το καλοκαίρι του 2012 ,καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να φέρουν (μέσω πώλησης ) χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ.

Τέλος ,ιδιάζουσα περίπτωση είναι αυτή του Καραγκούνη ,ο οποίος αποτελεί την σημαία του Τριφυλλιού ,αμείβεται με 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά έχει χάσει την θέση του στην βασική ενδεκάδα .Προφανώς σε ηλικία 34 ετών θεωρείται απίθανο να πωληθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟ μετά το τέλος της επόμενης σαιζόν.


Το άρθρο είναι του Ι.Σκόκα και δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής.

Σχόλια